Aρωματικό μέλι, εξαιρετικό στη γεύση με ανοιχτόχρωμη λαμπερή εμφάνιση.
Κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού που υπάρχουν.
Mέλι
Το μέλι είναι βιολογικό προϊόν, το οποίο παρασκευάζουν οι μέλισσες από το νέκταρ των ανθέων ή από μελιτοεκκρίσεις. Είναι μια φυσική τροφή που δεν δέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από πολλά συστατικά που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 180. Τα απλά και σύνθετα σάκχαρα του μελιού, τα μεταλλικά στοιχεία, τα λιπαρά και οργανικά οξέα, τα αμινοξέα, οι βιταμίνες, τα ένζυμα και άλλα συστατικά, που συνυπάρχουν στο μέλι και η οργανική τους διασύνδεση, του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες.
Ο ανθρώπινος οργανισμός παρομοιάζεται με μηχανή που η ενέργειά της είναι η ζάχαρη. Το μέλι είναι η εκλεκτή καύσιμη ύλη της ανθρώπινης μηχανής και κατώτερη είναι η βιομηχανική ζάχαρη. Το μόνο κοινό γνώρισμα της ζάχαρης και του μελιού είναι η προέλευσή τους, ο φυτικός χυμός. Το μέλι ωστόσο παραμένει ένα αγνό, φυσικό, ανεπεξέργαστο προϊόν, ενώ η ζάχαρη ένα προϊόν βιομηχανικής και χημικής επεξεργασίας. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη αποτελείται αποκλειστικά από σουκρόζη, ενώ αυτή περιέχεται στο μέλι συνήθως σε πολύ μικρές αναλογίες που δεν ξεπερνούν το 5%.
Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε διαβήτη, έλκη του στομάχου, σε πυώδη αμυγδαλίτιδα, στη συντόμευση της νεότητας και γενικά στην κατάρρευση της υγείας. Η συχνή χρήση μελιού δίνει δύναμη και ευεξία στον οργανισμό. Βοηθά τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων του οργανισμού και τον ελαττωματικό μεταβολισμό, ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου και αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα. Το μέλι είναι δυναμωτικό και καταπραϋντικό. Είναι εύκολο να πειστεί ο άνθρωπος ότι η ζάχαρη είναι κατώτερη από το μέλι, αλλά αρκετά δύσκολο να απομακρυνθεί από την προτίμησή του στη ζάχαρη.
Η προτίμηση στη ζάχαρη είναι περισσότερο συνήθεια παρά συνειδητή επιλογή, και μόνο η εισαγωγή μελιού στην καθημερινή διατροφή, με τα επακόλουθα ωφέλη, μπορεί να πείσει στην αναγκαία και επιβαλλόμενη στην υγεία αλλαγή.
Ανδρέας Θρασυβούλου, καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Μελισσοκομίας.
Διαιτητική Αξία Μελιού – Συστατικά
-Σάκχαρα (φρουκτόζη, γλυκόζη, μαλτόζη)
-Μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, φωσφόρος, σίδηρος)
-Βιταμίνες (Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C)
-Ιχνοστοιχεία
-Ένζυμα
-Οργανικά Οξέα
-Αρωματικές χρωστικές ουσίες
Φαρμακευτική και θεραπευτική δράση
-Βακτηριοστατική και αντιμυκητιακή δράση (καρβακρόλη στο θυμαρίσιο μέλι)
-Ανακούφιση από αλλεργίες
-Αντικαρκινική δράση (καφεϊκά οξέα)
-Επιτάχυνση της απορρόφησης του οινοπνεύματος
-Αντιμετώπιση της βρεφικής γαστρεντερίτιδας
-Αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και των χρόνιων ή μολυσματικών πληγών
-Προστασία από αρτηριοσκλήρυνση και στομαχοεντερικές παθήσεις
-Ευεργετική επίδραση στην καρδιά
-Αντιοξειδωτική δράση
Το μέλι στην πρακτική ιατρική
-Θεραπεία πληγών του δέρματος
-Αντιμετώπιση αϋπνίας, βήχα, μυϊκών κραμπών, αναιμίας
-Πηγή ενέργειας για χειρώνακτες, αθλητές
-Θεραπεία διαβητικών ελκών
-Βοηθά στην απορρόφηση λιπών από τον οργανισμό
Κρυστάλλωση
Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο, παρατηρείται όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 14 °C. Δεν σχετίζεται με την ποιότητα του μελιού και δεν προξενεί καμία αλλαγή στην διαιτητική του αξία. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε νοθευμένο ούτε χαλασμένο. Ρευστοποιείται εύκολα εάν τοποθετηθεί σε ζεστό νερό 40 °C (μπαιν μαρί) χωρίς να χάσει τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.
Τρόπος βρώσης μελιού
Η πρόταση του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη για το χρόνο βρώσης του μελιού είναι η εξής: το πρώτο τρόφιμο που πρέπει να λαμβάνουμε όταν ξυπνάμε το πρωί είναι το υδρόμελο (χλιαρό νερό με μέλι) και μετά από λίγα λεπτά, όσο χρειάζεται για να απορροφηθεί από τον οργανισμό, παίρνουμε το πρωινό μας με ή χωρίς μέλι.
Επιτυγχάνεται επίσης πίνοντας νερό, τρώγοντας μια κουταλιά μέλι και πίνοντας λίγο ακόμη νερό ή μέλι διαλυμένο σε χλιαρό τσάι. Έτσι παίρνουμε ενέργεια στον κατάλληλο χρόνο για το υπόλοιπο της ημέρας.
Πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ προτείνει μια κουταλιά μέλι πριν τον ύπνο, που βοηθά την οικοδόμηση του γλυκογόνου στο συκώτι και κάνει καλύτερη διύλιση κατά τη διάρκεια του ύπνου.