Η γύρη των λουλουδιών είναι αυτή η ανθόσκονη διαφόρων χρωμάτων (από άσπρη, κίτρινη, πορτοκαλί, μωβ έως και μαύρη), που παράγεται από τα φυτά για την επικονίασή τους.
Η γύρη των λουλουδιών είναι αυτή η ανθόσκονη διαφόρων χρωμάτων (από άσπρη, κίτρινη, πορτοκαλί, μωβ έως και μαύρη), που παράγεται από τα φυτά για την επικονίασή τους. Στην επικονίαση βασίζεται ο πολλαπλασιασμός του 87% των ανθοφόρων φυτών σε όλον τον κόσμο, που παρέχουν και το 77% όλων των τροφίμων του ανθρώπου!
Πως φτάνει σε μας
Οι γυρεοσυλλέκτριες μέλισσες συλλέγουν τους κόκκους της γύρης από τα άνθη, προσθέτουν λίγο νέκταρ και το τοποθετούν στην κηρήθρα. Ο μελισσοκόμος μαζεύει τη γύρη με γυρεοπαγίδα που έχει τοποθετήσει στην είσοδο της κυψέλης. Η γύρη καταψύχεται απευθείας στους -18ο C.
Η γύρη περιέχει:
- Πρωτεΐνες (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην ιδανική αναλογία)
- Σάκχαρα (αλλά όχι θερμίδες, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει 45 θερμίδες)
- Λιπίδια
- Λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών)
- Μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία
- Βιταμίνες C,E,B/li>
- Φλαβονοειδή (εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά), μεταξύ αυτών τη ρουτίνη
- Καροτενοειδή
- Ένζυμα
- Ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προβιοτικά)
- P-κουμαρικό οξύ (ενεργοποιεί το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού).
Τι προσφέρει η γύρη στην υγεία
- Βελτιώνει τη σωματική και διανοητική λειτουργία, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία, ακόμα και την κατάθλιψη.
- Η ρουτίνη, που περιέχεται στην γύρη, προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων. Προστατεύει επίσης τον προστάτη από φλεγμονές και κακοήθεις νεοπλασίες.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού.
- Ρυθμίζει τη λειτουργία του συκωτιού.
- Βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία. Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της
θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο. - Μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Μειώνει την αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
- Χρησιμοποιείται με επιτυχία και κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει το μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού).
- Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες.
- Χρησιμοποιείται κατά της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη και άλλων αλλεργιών.
- Τονώνει τη λίμπιντο (την ερωτική διάθεση) και αυξάνει τη γονιμότητα.
- Στα παιδιά αυξάνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά 30%,την αιμοσφαιρίνη κατά 10% και βοηθάει στη διάπλαση.
- Από το 1948 επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου κι έχει θετική επίδραση στη μακροζωία και την ευζωία.
- Απαραίτητη στους αθλητές για καλές επιδόσεις.
Δοσολογία
- Οι ενήλικες μπορούν για αρχή να ξεκινήσουν με μισό κουταλάκι του γλυκού και να φτάσουν σταδιακά μέχρι 1 ή και 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
- Τα παιδιά θα πρέπει να αρχίζουν με λίγους κόκκους και σταδιακά έως ένα κουταλάκι γλυκού την ημέρα.
- Τρώμε γύρη καθημερινά (τουλάχιστον για 4 μήνες) το πρωί, σκέτη ή με μέλι ή με μέλι και λίγο γιαούρτι ή μέσα σε λίγο χυμό πορτοκάλι και τουλάχιστον μισή ώρα πριν από κάποιο γεύμα. Για αθλητές με έντονη προπόνηση η δόση μπορεί να τριπλασιαστεί, το ίδιο και σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις μετά από συμβουλή γιατρού (αρκετοί γιατροί προτείνουν γύρη στους ασθενείς τους).
Πηγή: Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας