Γύρη

Η γύρη των λουλουδιών είναι αυτή η ανθόσκονη διαφόρων χρωμάτων (από άσπρη, κίτρινη, πορτοκαλί, μωβ έως και μαύρη), που παράγεται από τα φυτά για την επικονίασή τους.

Η γύρη των λουλουδιών είναι αυτή η ανθόσκονη διαφόρων χρωμάτων (από άσπρη, κίτρινη, πορτοκαλί, μωβ έως και μαύρη), που παράγεται από τα φυτά για την επικονίασή τους. Στην επικονίαση βασίζεται ο πολλαπλασιασμός του 87% των ανθοφόρων φυτών σε όλον τον κόσμο, που παρέχουν και το 77% όλων των τροφίμων του ανθρώπου!

Πως φτάνει σε μας
Οι γυρεοσυλλέκτριες μέλισσες συλλέγουν τους κόκκους της γύρης από τα άνθη, προσθέτουν λίγο νέκταρ και το τοποθετούν στην κηρήθρα. Ο μελισσοκόμος μαζεύει τη γύρη με γυρεοπαγίδα που έχει τοποθετήσει στην είσοδο της κυψέλης. Η γύρη καταψύχεται απευθείας στους -18ο C.

Η γύρη περιέχει:

  • Πρωτεΐνες (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην ιδανική αναλογία)
  • Σάκχαρα (αλλά όχι θερμίδες, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει 45 θερμίδες)
  • Λιπίδια
  • Λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών)
  • Μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία
  • Βιταμίνες C,E,B/li>
  • Φλαβονοειδή (εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά), μεταξύ αυτών τη ρουτίνη
  • Καροτενοειδή
  • Ένζυμα
  • Ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προβιοτικά)
  • P-κουμαρικό οξύ (ενεργοποιεί το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού).

Τι προσφέρει η γύρη στην υγεία

  • Βελτιώνει τη σωματική και διανοητική λειτουργία, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία, ακόμα και την κατάθλιψη.
  • Η ρουτίνη, που περιέχεται στην γύρη, προστατεύει τα τοιχώματα των αγγείων. Προστατεύει επίσης τον προστάτη από φλεγμονές και κακοήθεις νεοπλασίες.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Ρυθμίζει τη λειτουργία του συκωτιού.
  • Βελτιώνει την πεπτικότητα άλλων τροφών και ρυθμίζει την εντερική λειτουργία. Προάγει τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου (προβιοτικά) και καταπολεμά τα παθογόνα που προκαλούν διαταραχές της
    θρέψης και μεταβολικό σύνδρομο.
  • Μειώνει την κακή (LDL) και αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερόλη. Μειώνει την αυξημένη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
  • Χρησιμοποιείται με επιτυχία και κατά της παχυσαρκίας (αυξάνει το μεταβολισμό, δίνει αίσθημα κορεσμού).
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τους ενδοκρινείς αδένες.
  • Χρησιμοποιείται κατά της αλλεργίας στην εισπνεόμενη γύρη και άλλων αλλεργιών.
  • Τονώνει τη λίμπιντο (την ερωτική διάθεση) και αυξάνει τη γονιμότητα.
  • Στα παιδιά αυξάνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά 30%,την αιμοσφαιρίνη κατά 10% και βοηθάει στη διάπλαση.
  • Από το 1948 επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου κι έχει θετική επίδραση στη μακροζωία και την ευζωία.
  • Απαραίτητη στους αθλητές για καλές επιδόσεις.

Δοσολογία

  • Οι ενήλικες μπορούν για αρχή να ξεκινήσουν με μισό κουταλάκι του γλυκού και να φτάσουν σταδιακά μέχρι 1 ή και 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να αρχίζουν με λίγους κόκκους και σταδιακά έως ένα κουταλάκι γλυκού την ημέρα.
  • Τρώμε γύρη καθημερινά (τουλάχιστον για 4 μήνες) το πρωί, σκέτη ή με μέλι ή με μέλι και λίγο γιαούρτι ή μέσα σε λίγο χυμό πορτοκάλι και τουλάχιστον μισή ώρα πριν από κάποιο γεύμα. Για αθλητές με έντονη προπόνηση η δόση μπορεί να τριπλασιαστεί, το ίδιο και σε άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις μετά από συμβουλή γιατρού (αρκετοί γιατροί προτείνουν γύρη στους ασθενείς τους).

Πηγή: Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας