Ο Μελισσοκόμος

Αντώνης Παπαγιαννάκης, νομάς μελισσοκόμος από το 1990 με έδρα το Πολεμάρχι Πλατανιά Χανίων.
Παράγω μέλι θυμαρίσιο και γύρη.

Η μελισσοκομική μου μονάδα είναι μικρής εμβέλειας, αποτελείται από 150 κυψέλες περίπου.

Τα μελισσοσμήνη μεταφέρονται ανάλογα με τις εποχιακές ανθοφορίες στις παρακάτω περιοχές βορειοδυτικά του νομού Χανίων:

στο Πολεμάρχι, από το Δεκέμβριο έως το Μάη (ξυνίδα (oxalis pes-caprae), βρούβα (sinapis alba), αγκίσαρος (cistus creticus), φυλλοβόλα δέντρα, εσπεριδοειδή κλπ),

στο Ακρωτήρι Σπάθα, από τα μέσα Μαΐου έως αρχές Ιούνη για την καλοκοιμηθιά ή αγριομαλοτίρα (ballota pseudodictamnus), και στη συνέχεια μέχρι Αύγουστο για την κύρια ανθοφορία, το θυμάρι thymbra capitata,

στα Παλαιά Ρούματα,από τέλος Αυγούστου μέχρι Νοέμβρη οι κυψέλες μεταφέρονται κυρίως για το ρείκι (erica manipuliflora), την ακονιζιά (dittrichia viscosa), τη χαρουπιά (ceratonia siliqua) και άλλα φθινοπωρινά άνθη.

Η συγκομιδή της γύρης γίνεται στην κορύφωση της άνοιξης από τέλη Μάρτη μέχρι τέλη Απρίλη στο Πολεμάρχι. Η συγκομιδή του θυμαρίσιου μελιού γίνεται μια φορά το χρόνο στο τέλος Ιούλη ή αρχές Αυγούστου στο ακρωτήρι Σπάθα. Η μεγαλύτερη παραγωγή που έχω πετύχει ήταν 15 κιλά ανά κυψέλη μέσο όρο και η μικρότερη 8 κιλά.

Στην Κρήτη οι ανθοφορίες των αυτοφυών και καλλιεργούμενων φυτών είναι πολυποίκιλες και διαθέτουν πλούσια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εξ αιτίας όμως των περιορισμένων βροχοπτώσεων,οι ανθοφορίες είναι μικρής διάρκειας, με αποτέλεσμα η ποσότητα του παραγόμενου μελιού ανά κυψέλη να είναι επίσης μικρή.

Βορειοδυτικά Χανιά

Βορειοδυτικά Χανιά

Ροδωπός Σπάθας

Ροδωπός Σπάθας

Η τιμή του μελιού από το 2005 είναι 13€ το κιλό.
Η γύρη πωλείται 10€ τα 230 γραμμάρια.
Η διάθεση των προϊόντων μου (μέλι, γύρη) γίνεται κυρίως από μένα (χωρίς διαμεσολάβηση) και από 3 καταστήματα αλληλέγγυου και εναλλακτικού εμπορίου, στα Χανιά στην Terra Verde, Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη 5 και στην Αθήνα στο Συν.άλλ.οις Νηλέως 35 Θησείο και στο συνεργατικό παντοπωλείο Καταλαχού Μαυρομιχάλη 9 Εξάρχεια.

Η θέση μου στη μελισσοκομία είναι να ακολουθώ, όσο γίνεται, το φυσικό κόσμο του μελισσιού και να επιδιώκω απερίφραστα την αγνότητα του μελιού.